Skip to main content

ZAŠTO SU VAŽNI KONTAKT SPREJEVI I ČEMU SLUŽE

Na svim elektrouređajima i instalacijama se pod uticajem vlage iz spoljnog okruženja formiraju slojevi prašine, prljavštine ili tanki slojevi oksida koji mogu dovesti do slabijeg provođenja električne struje.

Iako se u elektro-instalacijama niskog napona nalaze metali koji služe za provođenje električne energije kao što su bakar, aluminijum, mesing i kalaj koji ne korodiraju, dešava se da usled uticaja iz spoljnog okruženja, nakon dužeg korišćenja i prljanja dođe do prekrivanja komponenti tankim slojem oksida. Ovi oksidi su postojani, teško se uklanjaju i stvaraju velike probleme u radu elektrouređaja. Kako bi se oksidi uklonili sa površina elektro komponenti, koje su najčešće malih dimenzija i gotovo ih je nemoguće mehanički očistiti, kreirali smo paletu specijalnih proizvoda koje su namenjene zaštiti i čišćenju upravo ovih komponenata.

Kako se koriste? Pre početka rada obavezno isključiti instalaciju. Pre paljenja uređaja prvo sačekati da se instalacija potpuno osuši.

Paleta proizvoda namenjena za čišćenje i zaštitu elektro-kontakata niskog napona:

1. UNIVERZALNI KONTAKT SPREJ (ZA INSTALACIJE OD 12V I 24V)

 

Funkcija: Brzo i pouzdano otklanja sve poteškoće koje nastaju usled vlage, a prave probleme pri paljenju u motornim vozilima i drugim nisko naponskim sistemima za paljenje.

Prednost: Brzo prodire kroz instalacije i sprečava padove napona koji najčešće nastaju usled lošeg kontakta između dodirnih površina.

2. ZAŠTITNI LAK ZA KONTAKTE (PROVIDNI, ZA INSTALACIJE DO 24V)

 

Funkcija: Sprečavanje i otklanjanje kratkih spojeva na štampanim pločama u namotajima rotora i statora.

Kada se sprej nanese na površinu formira se glatki, fleksibilni zaštitni film, koji istovremeno izoluje, štiti (od vode, razblaženih kiselina, baza i korozije) i zaptiva. Prijanja na metale kao što su bakar, mesing, čelik, hrom i aluminijum.

Kako bi se sprečila pojava kratkog spoja i pregorevanje ovih komponenata, posle montaže potrebno je premazati celu štampanu ploču slojem zaštitnog bezbojnog laka.

3. KONTAKT SW (ZA INSTALACIJE DO 24V)

 

Funkcija: Uklanjanje površinskih nečistoća kao što su prašina, ulje, laka patina na elektrokomponentama, kao i za odmašćivanje električnih kontakata i elektronskih komponenti koji ne šteti plastičnim i uobičajenim konstrukcionim materijalima.

Područje upotrebe: električni uređaji, elektronski delovi i elementi, platine, releji i letvice utikača.

U industriji postoje elektro kontakti koji moraju biti apsolutno “suvi”. To su najčešće kontakti na osetljivim signalnim, mernim uređajima, elementima kontrole kao i alarmi, video nadzor i kompijuterske instalacije. Ove kontakte je potrebno čistiti suvim kontakt SW čistačem posle čije upotrebe površina ostaje besprekorno suva, a sam sprej ne ugrožava osetljive elektro komponente.

4. KONTAKT OL (ZA INSTALACIJE DO 24V)

Funkcija: čišćenje električnih kontakata od naslaga oksida, sulfida, smole, ulja i prljavštine. Ovi oksidi se teško uklanjaju, a njihovo mehaničko uklanjanje redovno oštećuje elektro komponente. Snažno rastapa okside i ne isparava brzo sa nanete površine.

Iz prakse: Serviseri ovaj sprej poznaju kao uljni čistač. Zbog svoje više viskoznosti ne isparava tako brzo kao SW, pa je pogodan na mestima gde zbog jakih naslaga oksida treba više vremena za njihovo rastapanje i uklanjanje.

5.KONTAKT OS (ZA INSTALACIJE DO 24V)

Funkcija: Dugotrajno štiti od oksidacije nove kontakte, prekidače i elektromehaničke delove mašina, a može se koristiti i za podmazivanje delova elektrouređaja i finih mehanizama.

Kada očistimo neku instalaciju, potrebno je da zaštitimo elektro-komponente od novih naslaga oksida, tako što bezbojni sloj nanosimo na metalne površine kako bismo sprečili dejstvo kiseonika, kiselina i baza na površinu metala.