Skip to main content

OSNOVA KVALITETNOG STANOVANJA

Koliko ste puta čuli da nekome prokišnjava krov ili da ima problem sa vlagom u potkrovlju? Uzroke takvih situacija najčešće pripisujemo dotrajalosti krova ili pak nekvalitetnoj izradi.
Ulaganjem u kvalitet vašeg krova možete puno uštedeti i produžiti vek trajanja krova. Suv i pouzdan „krov nad glavom“ je osnova kvalitetnog stanovanja.

OD ČEGA SE SASTOJI KROV?

Krovovi nekad i sad

Krovovi su se ranije pravili od materijala koji su dostupni u prirodi. Najčešće od slame, drveta, trske, kamena, gline, koji nisu previše obrađivani. Ali sa razvitkom tehnologija u građevinarstvu, razvijala se i postojanost i kvalitet izrade krova.


Danas se sem pomenutih koristi čitav niz novih materijala.

Krovna konstrukcija

Krovna konstrukcija je skelet koji zajedno sa krovnim pokrivačima čini krov.
Sama konstrukcija izrađuje se uglavnom od drveta, čelika, ili kombinacije čelika i drveta.


krov sa čeličnom konstrukcijom


krov sa drvenom konstrukcijom


krov sa kombinovanom konstrukcijom čelik-drvo

Krovni pokrivači

Krovni pokrivači kao što smo već pomenuli mogu biti od slame, preko crepa do zelenih krovova na kojima raste trava. Ali ono što se najčešće koristi i što je najpraktičnije, su krovovi sa limenim pokrivačem, sa crepom i sa bitumenskom šindrom (tegolom).


bitumenska šindra (tegola)


limeni krov


krov od crepa

KONDENZACIJA I VLAGA U POTKROVLJU

Kada razmišljamo o funkciji krova, ne pada nam odmah na pamet da krov sem zaštite od spoljnih faktora takođe ima i funkciju otpuštanja vlage koja se stvara unutar građevine.

Odakle zapravo dolazi vlaga?

Da li ste znali da se vlaga stvara najviše od naših aktivnosti unutar kuće? Možda mi toga nismo ni svesni, ali čak i naše telo kroz znoj otpušta velike količine vode, a da ne pominjemo kuvanje, sušenje veša, upotreba kupatila, pa čak i cveće i svetlo koje koristimo.
Na kondenzaciju utiču temperatura i vlažnost, a redovnim provetravanjem se smanjuje prisustvo vlage u prostorijama.


krovna konstrukcija uništena delovanjem vlage

Zanimljiva, ali i činjenica koja je još jedan argument u prilog postavljanju krovne folije, je da jedna četvoročlana porodica proizvede oko 12kg vodene pare dnevno. Vlaga je značajan problem i upravo zbog toga je krovna folija ta koja zahvaljujući adekvatnom sastavu i mestu postavljanja uspešno brani unutrašnjost objekta. Ona štiti od vode, prašine i snega, a propušta vlagu ka spolja, time čuvajući kvalitet vazduha i smanjujući opasnost od truljenja i urušavanja krovne konstrukcije.

Prisustvo vlage u termoizolaciji

Prisustvo vlage u termoizolaciji znatno umanjuje njene karakteristike, tako da samo 1% vlage u termoizolaciji umanjuje efektivnost izolacije do 35%, dok će svega 5% vlage u termoizolaciji, učiniti da ona postane bačen novac jer izgubila svih 100% svojih izolacionih svojstava.
Vlaga, takođe može izazivati pojavu plesni (buđ) što je ne samo štetno po građevinske materijale već i po ljudsko zdravlje.

Na koji način možemo da zaštitimo termoizolaciju?

Tako što ćemo napraviti sendvič koji se gledajući od unutrašnjosti objekta na spolja sastoji od parne brane, termoizolacije i paropropusne folije.

REŠENJE 1: PAROPROPUSNE FOLIJE

Šta su to paropropusne folije?

Paropropusne folije su one s koje s jedne strane propuštaju vodenu paru, a ne propuštaju vodu ( kapljice vode). Paropropusnost se meri SD vrednošću i izražava u m. Kao paropropusne folije se smatraju folije koje imaju ovu vrednost do 1-2 m.

Zbog čega se paropropusne folije postavljaju sa gornje strane izolacije (između termoizolacije i samog krova)?

Njihova nepropusnost za vodu omogućava zaštitu od kapljica kiše, topljenja snega ili bilo kojih drugih atmosferskih voda. S druge strane njihova paropropusnost omogućava odavanje zaostale vodene pare iz termoizolacije (unutrašnjosti objekta) ka spoljašnjoj sredini.

Primena kod nepodaščanih krovova

Neke paropropusne folije se koriste za direktno postavljanje na termoizolaciju kod nepodaščanih krovnih konstrukcija (iz ove kategorije izdvajamo Wurth Top 92 i Basic 100). Takve paropropusne folije svojom težinom ne dozvoljavaju gaženje po njima već samo direktno polaganje na termoizolaciju.

Primena kod krovova sa oplatom (daskom)

Drugi tip paropropusnih folija se koristi za direktno postavljanje na oplatu (dasku), a jediničnom težinom koja je min 125 gr/m2 i koja dozvoljava hodanje preko nje i izdržava težinu radnika. Na tržištu se mogu pronaći tipovi poput Wurth Top 132, N125 – paropropusna krovna folija 125 gr/m2 i paropropusna krovna folija 140 gr/m2.

Postavljanje paropropusnih folija

Paropropusne folije se postavljaju tako da budu blago zategnute, bez ulegnuća, prilikom čega se vodi računa o minimalnom preklapanju 10-15cm, a kod krovova sa manjim nagibom minimum 20cm.
Spajaju se lepljivim trakamaspecijalno namenjenim za paropropusne folije, koje takodje omogućuju da vlaga iz termoizolacije može da ispari a da pritom štite od atmosferskih voda.


REŠENJE 2: PARNE BRANE


Parna brana koja štiti termoizolaciju iznad od uticaja vlage

Šta su to parne brane?

Parne brane su folije sa SD vrednošću iznad 20m i imaju funkciju da spreče prolazak pare iz unutrašnjeg prostora ka spoljašnjem, čime se sprečava prelazak vodene pare iz unutrašnjosti objekata u termoizolaciju, ali i smanjuju vazdušna strujanja, te se zadržava toplota i štedi energija. Zato je bitno da parna brana bude spojena bez ikakvih propusta, dobro zaptivena.

Refleksija toplote

Jedan od najtraženijih tipova parne brane je folija presvučena slojem aluminijuma koji reflektuje toplotu vraćajući je u unutrašnjost. Idealna je za pretvaranje potkrovlja u stambene jedinice.

Postavljanje parne brane

I kod ovog tipa folija bitno je poštovati propisane mere za preklapanje i spajanje, radi optimalnog učinka. Takođe se za spajanje parnih brana koriste posebne lepljive trake.


Alu refleks Parna brana 90gr / m2

ZAKLJUČAK

Ako imate dobru ideju za rekonstrukciju krova ili izradu kompletno novog krova, ispratite je dobrim informisanjem o temi. Ako se pametno pripremite i napravite dobar izbor tehnologije, za realizaciju ideje vam ostaje još samo da se pobrinete da bude marljivo i ispravno organizovana i dobićete baš ono što ste želeli – kvalitetan krov koji čuva sve ono kvalitetno što se pod njim nalazi.